Vastuullisuus ja ilmastotoivo

Ilmastonmuutos on tunnustettu aikakautemme vakavimmaksi ympäristöuhaksi. Fossiilisista polttoaineista (kivihiili, öljy, maakaasu ja turve) luopuminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Liikenne tuottaa yli 20 prosenttia hiilidioksidipäästöistä, Suomessa hieman alle viidenneksen ja maailmanlaajuisesti osuus on nousemassa. Tärkeä muutos onkin se, liikenteen määrää vähennetään ja että sekä henkilö- että rahtiliikenteen energiantuotanto siirtyy sähköllä ja muilla vaihtoehtoisilla energialähteillä tuotetuksi ja raiteille.

Suomen talous on hyvin energiaintensiivistä ja sähkön käyttö on vuosi toisensa jälkeen kasvanut. Energiaa tarvitaan sähkön tuotantoon ja lämmitykseen ja sitä on välillisesti sitoutuneena kaikkiin tuotteisiin. Lähes puolet kaikesta energiasta kuluu teollisuudessa.

Tärkeimpinä ilmastotekoina tulee energian käyttöä vähentää ja ottaa käyttöön vaihtoehtoiset energialähteet (tuuli, aurinko, vesi, geoterminen energia, lämpöpumput).

Ruuan ilmastovaikutuksia voidaan pienentää syömällä kasvispainotteiseksi ja vähentämällä ruokahävikkiä ja käyttämällä mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Roskien lajittelulla ja kierrätyksellä on myös merkitystä. Mitä vähemmän jätettä, sen vähemmän kasvihuonekaasuja (metaani) pääsee ilmakehään ja sitä vähemmän energiaa kuluu jätteiden kuljetukseen. Suomessa jätteiden vaikutus ilmastopäästöihin on noin kolmen prosentin luokkaa.

Keskivertosuomalaisen vuosittaiset hiilidioiksipäästöt ovat nyt noin 10 000 kg vuodessa. Suomen hallitus on antanut lupauksen, että Suomi on  hiilineutraali valtio vuoteen 2035 mennessä. Sitran tutkimusten mukaan suomalaisen päästöt saavat olla vuonna 2030 enää 3000 kg /henkilö  ja vuonna 2035 luvun tulee tippua 2000 kiloon vuodessa. Kompensaatioprojekteissa tuetaan hankkeita, joilla vaihtoehtoisen energian tuotantoa lisätään.

Kasvava osa kompensaatioprojekteista perustuu metsänistutukseen, jolloin projektien vaikuttavuuden kannalta tärkeää on taata puiden pitkäikäisyys ja puutavaran jatkokäyttö kestävällä tavalla. Luonnon monimuotoisuuden takaaminen on myös ympäristöteko. Suomessa tarjotaan mahdollisuutta istuttaa metsää, suojella ikimetsää ja ennallistaa soita.

Vastuullisuus on valintoja

Vastuullisuus tarkoittaa myös taloudellisesti, kulttuurisesti,  sosiaalisesti ja eettisesti kestäviä valintoja

Rakkauden Metsä – konseptissa on tehty vastuullisia valintoja kaikissa tuotannon vaiheissa. Yhteistyökumppanit on valittu huolella, kaikki tarvikkeet ja materiaalit hankitaan mahdollisimman läheltä ja vastuullisesti tuotettuina.

Tuemme pienyrityksiä tarjoamalla yhteistyömahdollisuuksia silloinkin, kun voisimme tehdä kaiken itse. Maksamme alan minimipalkkoja reilumpia palkkioita, koska matkailualan palkkaus ei ole mielestämme osaamista ja vastuuta vastaavalla tasolla (luonto-ja eräoppaan TES:n mukainen lähtöpalkka 11-13€/h).

Haluamme olla mukana tukemassa pienyrittäjiä ja käsityöntekijöiden mahdollisuuksia toimia.

Merkityksellisin missiomme on olla mukana tekemässä parempaa tulevaisuutta ja tarjota tämä mahdollisuus myös Sinulle. Tervetuloa mukaan tekemään hyvää – yhdessä!

Alla hinnoitteluperusteemme vuonna 2020-21, jolloin olemme pilotoineet ja konseptoinneet Rakkauden Metsän palveluita. Järjestettyjä Metsäkävelyitä järjestämme taas ensi keväänä, sulan maan aikaan kun puiden istutus on mahdollista.

Verkkokaupassamme on toisinaan myynnissä todistusten lisäksi järjestettyjä metsäelämyksiä, joiden yhteydessä istutetaan Rakkauden puita luvanvaraisille paikoille yhdessä.

Ympäristön kannalta paras teko on vähentää päästöjä ja ilmastotalkoiden toisena tekona kompensoida.  Rakkauden Metsä tarjoaa mahdollisuuden osallistua ilmastotalkoisiin ja suojella luontoa.